Scheidsrechterscursus B-Licentie

geplaatst in: Cursussen | 0

Recentelijk heeft Hans de scheidsrechtersopleiding voor de B-licentie gevolgd. Hij schreef hierover het volgende verslag:

“Zondag 21 februari, opnieuw vroeg uit de veren vanwege een Taekwon-Do evenement. Eerder in de maand was er al het tweede trainingsweekend voor de opleiding tot Assistent I.T.F. Taekwon-Do Sportleider niveau 2, waar ik overigens weer ontzettend veel geleerd heb (pedagogiek, didactiek, trainingsopbouw etc.), dit keer naar Utrecht getogen voor de opleiding tot matscheidrechter (B-licentie).

Met een grote groep van ruim 15 deelnemers (voor een groot aantal zaten de derde Dan examens eraan te komen) werden we ’s morgens theoretisch doorgezaagd door Sabum Rory de Vries. Allereerst een herhaling van wat er behandeld was in de D-licentie en de C-licentie cursus en vervolgens de stof voor de B-licentie. Naast onze groep was er ook nog een flinke groep deelnemers in Utrecht aanwezig met de opleiding voor de D-licentie onder leiding van Sabum Emiel Kloor en Sabum Graziella Idili.

Na de lunch begonnen we met het echte werk; de praktijk. De Taekwon-Doin die aan de D-cursus deelnamen mochten zich in Dobok hijsen. Een van de leukste onderdelen van de dag begon direct na het groeten: het collectief oefenen van de gebaren en termen behorende bij de diverse overtredingen. In het begin deed Sabum Emiel het nog voor en mochten wij het na doen maar later werd alleen maar gezegd wat de overtreding was en welke kleur (rood of blauw) de overtreding maakte. Af en toe verwarring alom dus en er werd een hoop gelachen.

Daarna volgde het echte werk: wedstrijden. De D-curstisten werden in groepen verdeeld zodat zij konden oefenen met hoeken en ook op dezelfde velden voor de sparringspartijen zorgden. Vervolgens werden de B-cursisten over de velden verdeeld zodat zij konden oefenen met het matten en de rol van jury president. De heren en dame Sabum liepen rond om te instrueren, verbeteren waar nodig en als irritante coaches probeerde de matters te beïnvloeden. Er werden diverse partijen geoefend in het punt-stop systeem, het doorgaand systeem en het golden point.

Tegen vier uur zat het erop en na het opruimen, afgroeten en een groepsfoto ging iedereen weer lekker naar huis.

Nu begint het pas voor de scheidsrechters, ervaring opdoen op de komende toernooien. Pas als je twee wedstrijddagen hebt meegedraaid als matscheidrechter/jury president mag je jezelf officieel B-scheidsrechter noemen. Dus Middelburg… here I come!

Taekwon, Hans”