Verslag Open Zeeuwse 2016

geplaatst in: Wedstrijden | 0

Op zondag 20 maart vonden in Middelburg de Open Zeeuwse Kampioenschappen plaats. Dit keer vertrokken we met 11 deelnemers richting Zeeland. Na het wegen en meten, werd het toernooi geopend en konden we aan de slag met het onderdeel Tul. Lars van Geffen (onze jongste deelnemer) kwam uit in de speciale poule voor leden t/m 8 jaar. Helaas wist hij zijn eerste partij niet te winnen, waardoor voor hem het toernooi al snel afgelopen was. Jurre en Chad kwamen samen uit in dezelfde poule, waarin heel wat partijen moesten worden gedraaid. Jurre won zijn eerste partij overtuigend maar trof in de tweede ronde een tegenstander die toch een maatje te groot was. Chad deed het uitstekend en won zijn eerste partij met 5-0, ook zijn tweede partij won hij overtuigend, maar in de derde ronde moest ook hij zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. Hierdoor eindigde hij net niet op het podium. Daphne liep haar patroon heel netjes, maar ook zij trof een sterke tegenstander en wist helaas niet te winnen. David was goed op weg en won zijn eerste partij met gemak. Helaas maakte hij in zijn tweede ronde een klein foutje (wat zelfs Sabums wel eens overkomt…) en verloor daardoor, dus voor hem dit keer helaas geen beker. Andrew en Jasper kwamen uit in dezelfde poule en liepen allebei prima. De spanning was echter wel zichtbaar waardoor er toch wat kleine foutjes in de patronen slopen. Andrew kwam helaas niet verder dan de eerste ronde, Jasper verloor helaas de strijd om de 3e plaats, waardoor hij ook met lege handen stond. Magteld was door een wel heel bijzondere loting ingedeeld bij de junioren (het zal haar jeugdig enthousiasme wel zijn…) en moest dus flink aan de bak. Helaas trof ze direct in de eerste ronde de uiteindelijke kampioen en dus voor haar helaas geen podiumplaats. Waren er dan helemaal geen successen? Jazeker wel! Zo won Francis in een spannende strijd (in de poule waar dus ook Magteld in zat) het brons en wist Leo zelfs door te stoten naar de finale. Deze verloor hij helaas nipt, maar toch een mooie 2e plaats voor hem. Sjoerd was op vorige toernooien al succesvol en was er dus op gebrand om wederom in de prijzen te vallen. Hij liep zijn patronen dan ook krachtig en strak wat hem het eerste goud van de dag opleverde!

Na de stijlpatronen werden de velden omgebouwd en mochten de deelnemers zich opmaken voor het sparren. Jurre wist in de eerste ronde zijn tegenstander te intimideren met gesprongen stoten en won dan ook met een groot puntenverschil. Zijn tegenstander van de volgende ronde had echter goed opgelet, doorzag de tactiek van Jurre en scoorde mooie punten met een zijwaartse trap. Jurre was helaas te laat met het aanpassen van zijn strategie en voor hij het wist was de wedstrijd voorbij. Wederom kwam Chad in dezelfde poule uit als Jurre en ook hij had het zwaar in zijn partij. Zijn tegenstander zette goed druk en maakte het Chad moeilijk met goede combinaties. Ondanks dat Chad goed verdedigde wist zijn tegenstander toch te scoren met een mooie trap waardoor het toernooi voor Chad ten einde was. David mocht aantreden tegen een ervaren Belgische tegenstander en direct vanaf het begin was het dan ook duidelijk dat het een felle partij zou worden. David scoorde het eerste punt en maakte daarna nog wat mooie scores, maar richting het einde van de partij kwam de Belg op stoom en scoorde hij met een paar mooie hoofdtreffers. David heeft gevochten voor wat hij waard is, maar trok helaas aan het kortste eind. Ook Daphne had het niet makkelijk en trof twee pittige tegenstanders. Vooral in de eerste partij moest ze alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Haar slimme en ervaren tegenstander maakte mooie combinaties en scoorde flink wat punten. In de partij om de 3e plaats kwam Daphne wat meer op gang, maar had ze nog wel last van de eerste ronde, waardoor haar technieken net niet doeltreffend genoeg waren. Voor haar dus helaas geen prijs, maar wel weer zeer veel ervaring opgedaan!

Bij de junioren en senioren werd gewerkt met het doorgaand systeem, wat voor onze deelnemers even omschakelen was. Dit duurde echter maar kort want al snel zaten ze er helemaal in en werden er mooie punten gescoord! Zo maakte Jasper in zijn partij een aantal zeer effectieve rondwaartse trappen en deed hij niet onder voor zijn tegenstander. Het ging dan ook zeer gelijk op in deze partij. Aan het eind trok hij helaas net aan het kortste eind en verloor hij met 3-1 (bij het doorgaand systeem telt men het aantal scheidsrechter dat jou als winnaar aangeeft). Francis was in de finale, na een paar mooie punten, net wat te voorzichtig en afwachtend waardoor haar tegenstander kans kreeg om terug te komen. Hierdoor moest Francis genoegen nemen met het zilver. Sjoerd kwam uit in een poule van drie, wat betekende dat hij sowieso twee wedstrijden moest draaien. Door slim te combineren en de aanvallen van de tegenstander af te stoppen won hij zijn eerste partij overtuigend met 4-0. Voorafgaand aan zijn tweede partij konden we kijken naar zijn tegenstander en daarop de tactiek bepalen. Deze tactiek voerde Sjoerd perfect uit waardoor hij in de eerste 30 seconden van zijn partij direct tweemaal scoorde met een zijwaartse trap onder de dekking door. Door de snelle voorsprong van Sjoerd moest zijn tegenstander meer risico gaan nemen, wat er voor zorgde dat Sjoerd nog diverse malen kon scoren met goede countertechnieken. De tweede keer dus dat Sjoerd op de hoogste trede van het podium mocht klimmen vandaag. De laatste sparder van vandaag was Andrew en ook hij moest flink aan de bak. In zijn eerste partij scoorde hij mooie punten, maar moest hij ook flink incasseren, zodat hij enigszins gehavend aan de finale moest beginnen. Hier liet hij zien wat doorzettingsvermogen is en deed zijn uiterste best. Zijn tegenstander was echter net iets sneller en beweeglijker waardoor Andrew helaas net niet wist te winnen. Wel een zeer zwaarbevochten en verdiende zilveren medaille!

Als afsluiter van de dag mochten Jurre en Sjoerd nog aantreden op het onderdeel springen. De zware sparringspartijen eisten echter hun tol en Sjoerd en Jurre kwamen dan ook niet tot hun gebruikelijke hoogte waardoor ze buiten de prijzen vielen.

Nu zijn er voor scheidsrechters geen prijzen te winnen, maar ook Hans heeft zijn uiterste best gedaan en heeft de gehele dag als center referee gewerkt. Hiermee kon hij gelijk hetgeen hij geleerd had op de recente scheidsrechtercursus in de praktijk brengen. Door de dag heen kwamen alle zaken voorbij, zo begon hij bij Tul, deed hij vervolgens het punt-stop sparren bij de jeugd, vervolgens het doorgaand systeem bij de junioren en senioren en hielp hij ook nog bij het onderdeel springen aan het eind van de dag. We zijn dan ook heel blij met zo’n allround scheidsrechter die zich inzet voor onze club!

Tot slot willen we uiteraard alle supporters weer bedanken voor hun steun en danken we Eric voor het begeleiden en coachen van de deelnemers de hele dag. Het was voor een ieder weer een leerzaam toernooi.