Verslag ITF RadiX-seminar

geplaatst in: Cursussen | 0

Zaterdag 6 mei was Boosabum Hans aanwezig bij het, door Taekwon-Do school Amsterdam georganiseerde, seminar “Zelfverdediging; ITF RadiX (Tul Applicaties) & Conflictdynamiek”. Simpel gezegd ga je hierbij aan de slag met de vaste basistechnieken uit de Tul waarbij een aantal, logisch op elkaar volgende technieken in de praktijk worden gebracht ter zelfverdediging. Door op een veilige manier realistisch te oefenen bereid je je vervolgens voor op situaties die je in het dagelijkse leven kunnen overkomen. Dus kijken naar eventuele oplossingen om jezelf te helpen in zelfverdedigings- of gevechtssituaties. Belangrijk hierbij is om zo snel mogelijk in een leidende positie terecht te komen – en deze te behouden – tot je een einde kunt maken aan het gevecht. Sabum Robert Boer (ITF Nederland) en Sabum Roy Rolstad (ITF Noorwegen) hebben vanuit deze wetenschap onze ITF Tul onder de loep genomen en een vertaling gemaakt van de technieken en toepassingen uit de 24 Tul van Taekwon-Do.

Voor deze dag was Sabum Robert Boer speciaal vanuit het verre Groningen naar Amsterdam gereisd om ons te onderrichten. Het eerste deel (’s ochtends) was met name gericht op de technieken uit de lagere Tul. De “simpele” technieken uit Chon-Ji leverden al heel veel mogelijkheden op. Volgens Sabum Robert heeft het lage blok alleen al 75 toepassingen.

Het begin van de middag stond in het teken van de theorie van het “conflict”. Het onderbuikgevoel dat er iets misschien niet in de haak is als je ergens loopt of binnenkomt. Je niet beseffen wat je mogelijkheden zijn om een confrontatie te vermijden, hoe je rationele brein als een kastje op slot gaat en je achteraf denkt had ik nu maar dit of dat gedaan. Vervolgens gingen we aan de slag met toepassingen uit de hogere Tul. Sam-Il, Po-Eun, Hwa-Rang, Choong-Moo… We mochten wat roepen en Sabum Robert koos er een serie uit waarmee we aan de slag konden. Als afsluiting liet Sabum Robert nog een serie highlights uit diverse Tul te zien waarbij, tot groot genoegen van de rest van de groep, Boosabum Jair (Taekwon-Do school Amsterdam) en Boosabum Iwan (Taekwon-Do Academy Nimjae), vanwege zijn weelderige haardos, vaak als voorbeeld werden gebruikt.

“De Tul, maar met name de technieken daaruit, hebben voor mij een geheel andere betekenis gekregen en het nut van bepaalde delen van de techniek hebben nu veel meer waarde. Hosinsul was al een van mijn favoriete onderdelen van Taekwon-Do en dat is door dit seminar alleen maar versterkt. Ik ben dan ook zeker van plan om het tweedaagse RadiX seminar, gegeven door Sabum (Robert en Roy) in december, ook bij te wonen. Tevens kijk ik er naar uit een deel van wat ik geleerd heb op dit seminar met iedereen in Jungshin Kwan te delen tijdens een van de komende trainingen.”

* Verslag geschreven door Boosabum Hans Slegtenhorst