Ontwikkeling door de leden

geplaatst in: Cursussen | 0

De leden van Jungshin Kwan blijven zich op diverse fronten ontwikkelen. Zo zijn er de afgelopen maanden verschillende cursussen gevolgd. Hieronder lees je hoe zij dit ervaren hebben:

Regina (scheidsrechterscursus – 20 januari 2019)

“Op 20 januari waren wij met 4 leden van Jungshin Kwan aanwezig bij de ITF scheidsrechterscursus. Magteld, Laura en Regina werden opgeleid tot scheidsrechter D. Met deze licentie op zak (de cursusdag en 2 wedstrijden scheidsen) ben je gekwalificeerd als hoekscheidsrechter en jury member bij sparringswedstrijden. Boosabum Victor is al in bezit van zijn D-licentie en ging voor zijn C-licentie. Hiermee is hij gekwalificeerd als scheidsrechter bij Tul, Pre-Arranged Free Sparring, Special Technics en Breken.

De dag begon met een interactief theoriegedeelte, waarin we de belangrijkste aandachtspunten verteld kregen. Doordat wij regelmatig op wedstrijden staan als deelnemer en/of coach was veel van de theorie al bekend en konden we hier in de middag mee aan de slag: het controleren van de beschermers en kledingvoorschriften en als hoekscheidsrechter op de mat. Een hele leuke oefening om ervaring op doen. Als coach kijk ik op een andere manier naar een partij, dan gaat het vooral om mijn deelnemer. Nu zelf als scheidsrechter te hebben geoefend kijk ik daar toch anders naar. Ik moet volledig objectief zijn en dat is nogal een opgave. Veel ervaring daarin opdoen zal kunnen helpen dit steeds beter te doen. Verder zijn we meegenomen in de basiskreten van de matscheidsrechter, zodat we hier een idee bij konden krijgen. Wat was dat lastig!

Het was voor alle vier een leerzame dag. Ik kan niet wachten om het geleerde in de praktijk te brengen!”

 

Boosabum Victor (scheidsrechterscursus – 20 januari 2019)

“Voor de C-licentiecurcus kregen we les van Sabum Graziella. ’s Ochtends begonnen we met een stuk theorie over het scheidsen voor Tul, Teamtul, breken, springtechnieken, en pre-arranged sparring. Sabum Graziella deed het super leuk en omdat we een klein groepje met fanatieke mensen hadden, was er ook genoeg ruimte om dieper op vragen in te gaan en te discussiëren. Na de lunch zijn we de zaal in gegaan en hebben we met z’n allen de praktijk door genomen. Na een beetje een ruwe start viel overal het kwartje en met de hulp en uitleg van de Sabum ging het steeds beter met de hele groep. Het viel me wel heel erg op hoe moeilijk het eigenlijk is om goed te scheidsen, maar dat is meteen ook weer de uitdaging die het met zich mee brengt Ook de special technics ging, na een beetje gestuntel aan het begin, steeds beter en dat geeft meteen een goeie boost. Over het algemeen is het altijd weer moeilijk om op zondag vroeg je bed uit te gaan, maar uiteindelijk kom je gewoon thuis met een voldaan gevoel. Na een leuke dag met veel lachen en nieuwe mensen leren kennen met dezelfde interesses.”
Jasper (Landelijke Technische Cursus – 17 februari 2019)

“Op zondag 17 februari waren Sjoerd, Jasper en Boosabum Andrew aanwezig bij de Landelijke Technische Cursus (LTC) van ITF Nederland. Ook Sabum Patrick liet zich even zien. De LTC is een training van hoog gegradueerde leraren. Tijdens deze training wordt vooral ingegaan op het technisch aspect van Taekwon-Do. Daarnaast is de LTC ook een verplichting. Deze moet je een keer hebben gedaan voordat je examen gaat doen voor de zwarte band. Ook voor de Dannen die volgen moeten weer een bepaald aantal LTC worden gevolgd.

De LTC begon met een korte warming-up waarna we snel aan de slag gingen met het onderdeel Tul. De groep werd in vieren gesplitst waarbij de Guphouders één groep vormden, de eerste Dan een aparte groep, de tweede Dan een eigen groep was en de mensen met een hogere Dan zaten in de laatste groep. Elke groep oefende de hoogste drie patronen die bij de graad hoort. Tijdens deze les werd er gedetailleerd besproken hoe elke techniek eruit moet zien, waar deze vandaan moet komen en waar de techniek voor zou kunnen dienen.

Na een korte pauze gingen we met zijn allen aan de slag met het onderdeel ‘breken’. Eerst werd er uitgelegd wat de precieze procedure was. Daarna zijn we, in groepen van 8, gaan oefenen op kussens. Eerst de Bandae Dollyo Chagi (hieltrap) en daarna de Ap Joomuk Jirugi (stoot). We sloten de middag af met een training stapssparring en zelfverdediging. In dit kleine uurtje gingen we vooral in op de exameneisen. Wat moeten we volgens de ITF bond kunnen voor onze volgende graduatie. Hierbij leerden we een paar stapssparringen waarmee we moesten werken en een paar zelfverdediging opdrachten. Al met al is deze dag heel leerzaam geweest. We hebben veel geleerd en hebben weer nieuwe handvatten waarmee we voor onze volgende graad kunnen gaan werken.”