Instructeursopleiding Kids Taekwon-Do

geplaatst in: Cursussen | 0

Op zondag 16 juni vond in Utrecht de instructeursopleiding plaats voor het (relatief) nieuwe ‘Taekwon-Do Kids Development Programma’. Zo’n 50 instructeurs uit Nederland, België, Duitsland en Denemarken waren aanwezig om te horen over dit programma wat de ITF speciaal voor de allerjongsten (3 tot 7 jaar) heeft ontwikkeld. Deze dag zou zich echter vooral toespitsen op de leeftijdsgroep 3 tot 5 jaar.

Voor de opleiding was Sabum Philip Lear (6e Dan) speciaal uit Engeland gekomen om de afgereisde instructeurs van alles te tonen en te vertellen over dit programma. Sabum Philip is een van de grondleggers hiervan en heeft jarenlange ervaring in het lesgeven aan kinderen binnen deze leeftijdscategorie. Met instructie van 10:00 uur tot 19:00 uur was het een lange, maar ook zeker een zeer interessante en leerzame dag. Er werd veel verteld over de achtergrond van het programma en de basisprincipes die er aan ten grondslag liggen. Deze hebben vooral hun oorsprong in de ‘Do’ (van Taekwon-Do) en de tenets die hierbij horen: Vriendelijkheid/beleefdheid, Integriteit, Doorzettingsvermogen, Zelfbeheersing en Onoverwinnelijkheid van geest. Door middel van leuke oefeningen en spelletjes werd uitgelegd hoe deze waarden aan kinderen meegegeven kan worden. Ook onderwerpen als omgaan met pesten en vreemden kwamen aan bod. Daarnaast was er veel aandacht voor didactiek en methodiek die belangrijk is bij het lesgeven aan kinderen van deze leeftijd.

Hoewel dit de eerste echte instructeurscursus (in Nederland) was, is dit programma reeds in 2011 geïntroduceerd op de ITF conventie in Spanje. Sabum Patrick was hier destijds bij aanwezig en direct enthousiast over de mogelijkheden die dit programma biedt om jonge kinderen op een leuke manier belangrijke levensvaardigheden aan te leren en ze op een passend tempo kennis te laten maken met de mooie sport Taekwon-Do. Sindsdien is Sabum Patrick nauw betrokken geweest bij dit programma. Zo is hij een van de vertalers van het studieboek, wat later dit jaar beschikbaar zal komen, en heeft hij (samen met Boosabum Martijn) vanaf de start van Jungshin Kwan ingezet op dit programma. Jungshin Kwan was dan ook de eerste in Nederland die volgens de principes van dit ‘TKD Programma’ Taekwon-Do lessen aanbood onder de noemer ‘Kids Taekwon-Do’. En met succes: op dit moment volgen meer dan 50 kinderen Kids Taekwon-Do bij Jungshin Kwan en na de zomervakantie zullen de eerste paar leerlingen al doorstromen naar de reguliere Taekwon-Do groepen!