Verslag Battle of Utrecht 2013

geplaatst in: Wedstrijden | 0

Zondag 29 september was sporthal Nieuw Welgelegen het decor voor één van de grotere Taekwon-Do toernooien van Nederland. Al een aantal jaar organiseert Taekwon-Do club In Nae Do Kwan de Battle of Utrecht. Ook dit jaar hebben ze weer hard gewerkt om er een mooi toernooi van te maken.

Om op tijd aanwezig te zijn voor de weging en meting vertrokken de 5 deelnemers, 2 coaches en supporters om 07.30 uur al vanuit Nieuwerkerk. Gelukkig werd iedereen bij de meting en weging goedgekeurd en konden we ons rustig gaan voorbereiden op de opening van het toernooi, welke rond half tien plaatsvond.

Als eerst waren Sander en Nick aan de beurt op het onderdeel Tul (stijlpatronen). Zij waren ingedeeld in dezelfde poule: jeugd jongens t/m gele band. Nick begon zijn wedstrijd sterk en het eerste deel van zijn patroon zag er dan ook supergoed uit. Het tweede deel ging helaas iets minder waardoor hij zijn partij verloor. Toch mag Nick zeer trots en tevreden zijn, het was zijn eerste toernooi en hij heeft het prima gedaan!

Ook Sander liet een prima patroon zien en lette goed op de aandachtspunten die de coaches hem hadden meegegeven. Zijn tegenstander was echter erg goed en liep net iets overtuigender waardoor deze er met de winst vandoor ging.

In de categorie junioren heren t/m gele band waren voor Mark helaas geen tegenstanders waardoor hij een poule hoger werd geplaatst. Hierdoor moest hij het opnemen tegen een jongen met zo’n 3 jaar ervaring. Mark liep zijn tul echt geweldig en hij en zijn tegenstander waren zeker aan elkaar gewaagd. Doordat zijn tegenstander echter een moeilijker patroon liep kreeg deze net wat meer punten van de jury. Helaas dus voor Mark, maar wel weer een goede ervaring om op zo’n groot toernooi te staan.

Ook Boosabum Martijn mocht vandaag aantreden en wel in de categorie: Senioren heren 3edan. Met tegenstanders uit Engeland en België beloofde dit een leuke poule te worden. Helaas was de loting in de eerste ronde dusdanig dat juist de twee Nederlandse deelnemers elkaar troffen en de overige deelnemers een vrijloting hadden.

Het lopen van de wedstrijd op matten was wel even wennen en daardoor had Boosabum Martijn wat slordigheidsfoutjes in zijn balans. Al met al liep hij minder overtuigend dan zijn tegenstander en verloor hij zijn partij. Buiten dat het altijd balen is om te verliezen was het dit keer wel extra zuur… Van de overige deelnemers in zijn poule waren er twee die hun patroon niet eens wisten af te maken, maar door de ongunstige loting eindigden deze alsnog hoger in het klassement.

Als laatste deelnemers voor tul was Sabum Patrick aan de beurt. In aanloop naar de WK eind oktober was dit een mooi moment om eens te kijken waar de aandachtspunten nog liggen in de voorbereiding. Met twee tegenstanders in de poule (Senioren heren 4e dan en hoger) moest een halve competitie worden afgewerkt en dit betekende dus twee wedstrijden. Allereerst mocht hij aantreden tegen een Fransman welke speciaal voor dit toernooi naar Nederland was gekomen om zich te meten met de Nederlandse deelnemers. Sabum Patrick moest direct het hoogst mogelijke (en dus moeilijkste) patroon lopen tegen deze Fransman. Ook bij hem gaf de balans wat problemen, maar buiten dat liep hij zijn tul zeer goed en krachtig. De Fransman had echter niet voor niets 7 uur gereisd en liet zien dat hij ook van wereldniveau is. Met zeer beheerste technieken en waanzinnig hoge sprongen wist hij de jury te imponeren en sleepte dan ook de overwinning in de wacht.

Omdat hij ook wist te winnen van de andere Nederlandse deelnemer veroverde hij de eerste plaats en mocht Sabum Patrick het opnemen tegen een oude bekende om te strijden om het zilver. Dit deed hij werkelijk geweldig , tot in detail uitgewerkte technieken, mooie standen en een krachtige uitvoering maakte dat hij zeer overtuigend wist te winnen.

Na de lunch stonden de sparringspartijen op het programma. Sabum Patrick was inmiddels getransformeerd tot Jury President (leidende scheidsrechter bij een veld) en coaches Men en Boosabum Martijn waren met de deelnemers aan het opwarmen.

Als eerste was het de beurt aan Sander om aan de slag te gaan. Aangezien Sander de laatste tijd flink gegroeid is zat hij in een hoger poule dan bij zijn vorige wedstrijd. Hij trof dan ook een tegenstander die flink langer was dan hijzelf. Ondanks dat ging Sander er volledig voor en liet hij zich niet uit het veld slaan door zijn fysiek sterkere tegenstander. Hij probeerde mooie technieken te maken maar kwam helaas wat snelheid en wedstrijdervaring te kort. Ook hij mag trots zijn; hij heeft het prima gedaan!

Na veel geduld te hebben moeten opbrengen was het dan eindelijk de beurt aan Mark om te sparren. Ook voor hem stond een halve competitie op het programma (twee wedstrijden). Beide tegenstanders waren 5e gup (groene band, blauwe slip) en dus een pittige poule, maar dus ook een mooie kans om te kijken of al het harde trainen zijn vruchten af zou werpen… De eerste wedstrijd ging prima en Mark maakte met goede combinaties een aantal mooie punten. Ook zijn tegenstander wist een aantal keer te scoren maar uiteindelijk maakte Mark het verschil met een slimme zijwaartse trap. Hierdoor won hij zijn partij en mocht hij zich direct opmaken voor zijn tweede wedstrijd.

Deze tegenstander was echter een stuk feller en deze knalde er dan ook flink bovenop. Mark moest zijn best doen om zich staande te houden en heeft flink moeten incasseren. Na de eerste helft herpakte hij zich en kon hij weer zijn eigen spelletje gaan spelen en proberen zijn punten te verzamelen door goede technieken en combinaties. De achterstand was echter al te groot om nog in te halen, maar Mark heeft geknokt voor wat hij waard is! Al met al een schitterend resultaat; een dik verdiende zilveren medaille!

Aan het eind van de dag konden de coaches dan ook terugkijken op een zeer geslaagde dag. Iedereen heeft hard gewerkt en we hebben weer veel ervaring opgedaan. Ook de meegereisde supporters hebben een goed beeld gekregen van hoe de wedstrijden verlopen en wellicht dat zij volgende keer ook de mat op gaan om de eer van onze club te verdedigen.

De foto’s van dit toernooi zijn te vinden op onze Facebook-pagina.