Scheidsrechterscursus voor D-licentie

geplaatst in: Cursussen | 0

Zaterdag 20 september werd in Utrecht weer een training gegeven voor het behalen van de D- licentie voor het scheidsrechteren van Taekwon-do wedstrijden. Namens Jungshin Kwan waren Men en Hans van de partij. De dag begon, na een kop koffie, met een theoriegedeelte waarbij alle regels uitgelegd werden en waar, d.m.v. o.a. videobeelden en foto’s, diverse wedstrijdsituaties werden besproken. Zo’n 25 deelnemers, in leeftijd variërend tussen de 16 en 55 jaar, waren zeer betrokken gedurende dit theoretische deel en er werden veel vragen gesteld en wedstrijd situaties besproken. Ook werd veel aandacht geschonken aan de vaste, traditionele wijze van handelen als scheidsrechter en de bijna ceremoniële wijze van werken.

Na de lunch was het tijd voor het praktische deel van de cursus in Dobok. Samen met drie Taekwondoïn die de cursus voor hun B-licentie volgden werden we eerst geïnstrueerd in het geven van de verschillende tekens als matscheidsrechter waaronder het groeten, stilleggen van het gevecht, geven van waarschuwingen en minpunten en het weer starten van de wedstrijden. Vervolgens werden de deelnemers verdeeld over drie wedstrijdvelden en werd er geoefend in het oplopen als scheidsrechterteam, het op juiste wijze plaatsnemen en de interactie met de matscheidsrechter. Daarna volgde het gedeelte waar iedereen het meeste naar uitkeek: het beoordelen en het punten geven tijdens de wedstrijden en het samenwerken met de matscheidsrechter en de jury. Twee deelnemers van elk veld gingen een “officiële” wedstrijd sparren terwijl de rest als scheidsrechter oefende. Telkens weer werd doorgedraaid en regelmatig werden lastige situaties besproken en probeerden we elkaar te coachen en verbeteren. Zowel het punten-stop systeem als het doorgaand systeem werd uitgebreid geoefend.

Na afloop ontvingen alle deelnemers naast een applaus ook de I.T.F. stropdas die tijdens het scheidsrechteren gedragen moet worden. Beide instructeurs (Sabum Emiel Kloor en Sabum Rory de Vries) wil ik complimenteren met hun prettige manier van lesgeven en hun rustige en duidelijke uitleg tijdens de, soms best lastige, situaties. Nu moeten alle deelnemers twee I.T.F. toernooien meedoen als scheidsrechter om hun officiële licentie te verkrijgen. Battle of Utrecht here we come….

∼ Verslag door Hans Slegtenhorst