4e Dan examen (Boo)Sabum Martijn

geplaatst in: Examens | 0

Op donderdag 9 oktober 2014 deed instructeur Martijn van de Velde examen voor zijn 4e Dan.

Dit is een bijzondere graduatie aangezien men dan internationaal erkend instructeur wordt. Door deze status zijn er, buiten het praktijk examen, ook een behoorlijk aantal andere exameneisen. Zo is er een wachttijd van 3 jaar na het behalen van de 3e Dan en dient men een internationale instructeurs cursus (IIC) en 3 nationale trainingen te volgen.

Dit bijzondere examen dient dan ook te worden afgenomen door een master (7e dan of hoger) en in dit geval was Sahyun James Tjin-A-Ton, 8e Dan en voorzitter van I.T.F. Nederland, de examinator. Het examen vond plaats in zijn sportschool te Utrecht, waar naast Martijn ook Wouter Meijer examen deed voor zijn 4e Dan.

Het eerste onderdeel van het examen was Tul. Uiteraard moesten de drie hoogste patronen (Sam-Il, Yoo-Sin en Choi-Yong) worden gelopen, waarna er ook nog een vierde Tul werd geloot. In het geval van Martijn was dit Hwa-Rang. Deze Tul is een oude bekende van Martijn aangezien hij hiermee op de World Cup in Italië ooit de mist in ging en zijn partij destijds onnodig verloor. Dit keer liep hij dit patroon echter foutloos en rekende hij voor eens en altijd af met het verleden.

Vervolgens stonden de partneronderdelen op het programma, welke samen met Sabum Patrick waren voorbereid. Allereerst diende zij Bal Matsogi te demonstreren. Bij dit stap-sparring onderdeel dienen alle aanvallen en verdedigingen te worden uitgevoerd met de benen. Daarna Ban Jayu Matsogi waarbij diverse aanvallen en verdedigingen worden gecombineerd tot korte series. Uiteraard volgde daarna ook nog het onderdeel Hosin Sul (zelfverdediging) waarbij Sabum Patrick agressor mocht spelen en hij Martijn op verschillende manieren mocht lastig vallen.

Tot slot stond het onderdeel breken op het programma waarbij er met 9 verschillende technieken een plank moest worden gebroken welke tussen duim en wijsvinger werd vastgehouden. Door deze speciale manier van vasthouden wordt men gedwongen om de plank te breken door middel van techniek en snelheid.

Nadat alle onderdelen er op zaten was het wachten op de uitslag. Gelukkig kwam het verlossende woord al snel en waren beide kandidaten geslaagd.

Vanaf heden mag Martijn zich dan ook Sabum noemen. Hiermee heeft Jungshin Kwan nu twee Internationaal erkend instructeurs in huis! Een mooie mijlpaal voor zowel Sabum Martijn als de club.