Veel nieuwe graden op Examendag

geplaatst in: Examens | 0

Op zaterdag 11 oktober was het tijd voor een aantal leden uit de Kids Taekwon-Do groepen om hun voortgang te laten zien op de ‘Taekwon-Do Kids Dag’. Onder het toeziend oog van alle vaders, moeders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden demonstreerden zij, op speelse wijze, wat ze de afgelopen maanden hebben geleerd.

Na wat inleidende oefeningen begonnen zij met te laten zien hoe goed ze kunnen samenwerken en het demonstreren van hun basistechnieken. Vervolgens was het tijd voor het publiek om actief mee te doen en mocht ieder kind een familielid uitzoeken om de eerste Tenet van Taekwon-Do mee te demonstreren, namelijk vriendelijkheid.

Hierna mochten vier vrijwilligers uit het publiek zich uitleven en als tikker de kinderen flink opjagen.

Na een korte pauze was het tijd om de effectiviteit van de technieken te laten zien op de stootkussentjes. Ook hierbij mocht een aantal vrijwilligers helpen en aan den lijve ondervinden hoe goed deze kinderen de afgelopen tijd hebben geoefend!

Uiteraard werd het actieve gedeelte afgesloten met een leuk tikspel waarna de balans kon worden opgemaakt. Nu was dat erg snel gebeurd aangezien alle kinderen het prima hadden gedaan en konden er dus 25 nieuwe streepjes worden uitgedeeld.

Na de ‘Kids Dag’ was het tijd voor een 16-tal jeugd, junior en senior leden om examen te doen voor hun volgende graad. Voor het eerst in de geschiedenis van Jungshin Kwan was er een splitsing gemaakt tussen B- en A-Klasse. Dit om de wachttijden niet te veel op te laten lopen en te zorgen dat een ieder de kans kreeg om het beste van zich te laten zien.

Na het groeten, het theorie-examen en wat inleidende oefeningen was het allereerst tijd om de stijlpatronen (de zogenoemde Saju en Tul) te laten zien. Daarna ging men, in tweetallen, aan de slag met het onderdeel stapsparring. Bij de A-Klasse examens hoorde hier ook nog het onderdeel Hosinsul bij. Hierbij laat men zien proportioneel te kunnen handelen wanneer je aangevallen wordt en dat in een uiterst geval de geleerde technieken kunnen worden toegepast. Vervolgens het onderdeel sparren, waarbij het uitgangspunt was om te laten zien waar er punten gescoord kunnen worden en het laatste onderdeel van het examen is het breken. Voor alle graden vanaf groene band (6e Gup) moeten één of meerdere technieken worden uitgevoerd op een houten plank. Hiermee wordt getest of een techniek ook daadwerkelijk effectief is.

Na het opmaken van de balans kon gelukkig worden meegedeeld dat alle kandidaten geslaagd waren. Natuurlijk met ieder hun eigen aandachtspunten, maar over het algemeen konden de instructeurs zeer tevreden zijn over de inzet en het niveau.

Bij dezen feliciteren we graag nogmaals alle geslaagden met hun nieuwe streep, slip of band!