Verslag ‘Tacfit’-workshop

geplaatst in: Algemeen | 0

Tacfit-workshop 2015Bij Jungshin Kwan vinden we het heel belangrijk om altijd te blijven leren en onszelf te blijven ontwikkelen. Niet alleen binnen de veilige grenzen van het Taekwon-Do, maar ook zeker daarbuiten. De afgelopen jaren zijn er, voornamelijk door wetenschappelijk onderzoek, zoveel nieuwe inzichten naar buiten gebracht over het functioneren van ons lichaam en de (beste) manieren van trainen. Zoals Albert Einstein reeds zei: “De definitie van krankzinnigheid is steeds maar hetzelfde doen en een andere uitkomst verwachten”. Omdat het niet logisch is om in oude trainingsmethodes te blijven hangen (die vaak vele blessures tot gevolg hebben) en om actueel te blijven en onze kennis up-to-date te houden vinden we het dan ook noodzakelijk om notie te nemen van de nieuwste ontwikkelingen binnen het veld.

Mede daarom was het op zaterdag 12 september reeds vroeg dag voor Sabum Patrick. Hij zou deze dag afreizen naar het plaatsje Harelbeke in België voor een workshop met Alberto Gallazzi. Deze Italiaanse personal trainer en topcoach kwam hier een workshop geven die in het kader van het ‘Tacfit’-programma stond.

Bij ‘Tacfit’ gaat het om slimmer trainen: efficiënt en functioneel. Met, op het oog, simpele oefeningen die vooral draaien om mobiliteit, kracht en behendigheid wordt het uiterste van je lichaam gevergd. De oefeningen zijn echter zo gemaakt dat ze binnen de natuurlijke bewegingen van het lichaam passen en hierdoor geen schadelijke stress veroorzaken op plekken (gewrichten, botten, spieren, etc.) die het anatomisch gezien niet kunnen hebben. Dit betekent echter niet dat alles makkelijk is!

Al snel na het begin van de workshop lagen de deelnemers in houdingen die er in eerste instantie nogal apart uitzagen. Toen deze echter aan elkaar gekoppeld werden, ontstond een vloeiend geheel van alle oefeningen. Een ‘flow’ die veel verschillende spieren van het lichaam aansprak. Na een aantal van dit soort uitdagende oefeningen, werden de clubbells erbij gehaald. Deze stalen, honkbalknuppel-vormige materialen worden gebruikt om meer gewicht en weerstand toe te voegen aan de training waarbij vooral de spieren van het lichaamscentrum (de ‘core’) worden aangesproken. De dag werd afgesloten met een intensief HIIT-circuit waarin een aantal oefeningen die gedurende de dag behandeld waren terugkwamen. Een perfecte demonstratie van wat dit programma kan betekenen: in korte tijd een volledige, functionele lichaam work-out.

Moe, na 6 uur intensief trainen, maar vol nieuwe inspiratie en ideeën (voor zowel de Taekwon-Do als X-IT lessen) kon Sabum Patrick dan ook weer huiswaarts. Met dank aan de organisator, Sabum Yves Pollefeyt (5e Dan ITF Taekwon-Do en bondscoach van het Belgische team) en Alberto Gallazzi voor een zeer interessante workshop!