Verslag NK 2015

geplaatst in: Wedstrijden | 0

Op zondag 8 november werd in Middelburg het Nederlands Kampioenschap Taekwon-Do gehouden. Namens Jungshin Kwan waren hier 19 deelnemers aanwezig, die op de verschillende onderdelen in actie kwamen. Zij hebben allemaal gestreden voor wat ze waard zijn en hebben laten zien dat hard trainen zichzelf uitbetaald. Natuurlijk kun je niet altijd alleen maar winnen en is de ervaring die is opgedaan veel belangrijker. Daar leren we van en zo kunnen we volgende keer nog beter presteren.

Aan het onderdeel gesprongen technieken deden Bram, Mirte, Mikey, Sjoerd en Sabum Patrick mee. Bram en Mirte kwamen helaas net iets te kort en wisten de starthoogte niet te halen. Mikey deed dit wel en mocht daarna door voor de medailles. Hij haalde uiteindelijk een 3e plaats. Sabum Patrick deed het in de A-klasse (waar 5 verschillende gesprongen trappen moeten worden gemaakt) ook prima, hij werd 2e. Sjoerd had de afgelopen weken flink geoefend op het onderdeel springen en deed dit dan ook als beste van zijn poule. Hij mag zichzelf komende jaar Nederlands Kampioen Tukgi noemen!

Bij het onderdeel Tul waren we zeer goed vertegenwoordigd en deden maar liefst 17 van onze leden mee. Kai, Jurre, Chad, Bram en David zaten bij elkaar in een poule van 29 deelnemers en moesten dus echt aan de bak. Uiteindelijk wist David tot de finale te komen, maar moest daar helaas genoegen nemen met het zilver. Hij liep net zo goed als zijn tegenstander, maar de scheidsrechters beslisten uiteindelijk in zijn nadeel. Toch een fantastische prestatie! Ook Marije, Murron en Daphne waren bij elkaar ingedeeld en deden het prima, maar wisten in deze poule van 20 deelnemers het podium helaas niet te halen.

Voor Leo en Magteld was het NK hun eerste wedstrijd en met een gezonde dosis spanning gingen zij dan ook de mat op. Beiden lieten zij zien dat ze hard en serieus trainen en ze behaalden dan ook allebei een mooie bronzen medaille. Ook voor Francis was het haar eerste wedstrijd nadat ze er een hele tijd tussenuit was geweest. Ondanks dit gegeven was ze goed op dreef met haar patronen en won haar partijen overtuigend waardoor ze op de hoogste trede van het ereschavot mocht klimmen. Mikey had wat pech met de loting, maar was heel goed op weg in zijn partij. Helaas maakte hij vlak voor het einde een kleine fout en zagen alle scheidsrechters dit. Zo viel hij net buiten de prijzen. Ook bij Sjoerd liep het niet helemaal zoals hij had gehoopt, maar hij behaalde toch nog de 3e plaats. Jasper en Mark kwamen uit in dezelfde poule. Hoewel Jasper zijn patroon prima liep, wist hij zijn partij niet te winnen. Mark schopte het tot in de finale en verloor daar nipt van zijn tegenstander, maar alsnog een mooie 2e plaats. In de hoogste categorie bij de stijlpatronen wisten Sabum Patrick en Sabum Martijn beiden de voorrondes overtuigend te winnen en zodoende mochten zij in de finale strijden om de 1e plaats. Hier toonde Sabum Patrick zijn internationale klasse en trok aan het langste eind.

Bij het sparren moest iedereen flink aan de bak, de tegenstanders waren niet mals en gingen er vol voor. Jurre en Chad deden hun uiterste best, maar wisten hun partij helaas niet te winnen waardoor ze zonder prijs naar huis gingen. Bram deed het werkelijk fantastisch en beet goed van zich af. In de halve finale stond hij terecht voor maar werd het, door een fout van de scheidsrechters in de laatste seconde, opeens een 2-2 gelijkspel Hierdoor moest er een verlenging aan te pas komen. Bram liet zich niet kennen en maakt een einde aan alle onduidelijkheid door deze verlenging gewoon met 6-2 te winnen. In de finale trof hij echter een ervaren tegenstander die net wat sneller combineerde en scoorde. Desalniettemin een geweldige prestatie van Bram: een zilveren medaille.

Francis werd in de finale verrast door haar snelle tegenstander en liet zich overrompelen. Hierdoor kwam ze pas laat op gang en kon ze de achterstand niet meer goedmaken. Voor haar dus ook een zilveren medaille. Ook Daphne liet zich in de halve finale overrompelen door haar snelle tegenstander, die duidelijk meer ervaring had en op inzicht de partij wist te winnen. Een bronzen medaille voor Daphne dus. Sjoerd daarentegen was vanaf de eerste seconde scherp en speelde het spelletje slim, hij won zijn finale overtuigend en mocht dus voor de derde keer op het podium klimmen, ditmaal voor een gouden medaille. Jasper was in zijn partij goed op weg en stond voor toen er halverwege een probleem was met het scoresysteem. Hierdoor werd zijn wedstrijd onderbroken en had zijn tegenstander de kans om een nieuwe tactiek te bedenken. Toen er eindelijk weer verder gespard kon worden, zagen de scheidsrechters helaas meer punten voor de tegenstander dan voor Jasper en bleef hij steken op het brons. David deed het in de voorronde erg goed en maakt met mooie combinaties keurige punten. In de halve finale trof hij echter een tegenstander die het hem erg lastig maakt en flink druk zette. Ondanks dat David nog een paar mooie treffers maakte wist hij deze partij niet te winnen. Een zwaarbevochten bronzen medaille dus. Eric kwam uit in een halve competitie en mocht dus aantreden tegen 2 tegenstanders. In zijn eerste partij trof hij een zeer beweeglijke en snelle tegenstander en moest hij nog even wennen aan het tempo. Hierdoor kwam hij net te laat op gang en won zijn tegenstander met 2 puntjes verschil. In de tweede partij was Eric echter direct alert en scoorde hij een paar prachtige punten waardoor hij zijn zilveren medaille veiligstelde.

Nadat Mark in de zomer zijn blauwe band heeft behaald hoort hij bij de A/B-klasse wat wil zeggen dat dit zijn eerste wedstrijd in het doorgaand systeem was. Hier moest hij wel een beetje aan wennen en in een poule met verder alleen maar zwartebanders was hij wel een klein beetje onder de indruk. Ondanks dat wist hij in de halve finale een aantal goede punten te scoren. Zijn tegenstander sparde erg hard en fysiek en maakte het Mark hiermee wel flink lastig. Uiteindelijk won Mark de partij omdat zijn tegenstander 3 directe minpunten tegen kreeg. In de finale moest Mark aantreden tegen een oud-wereldkampioen met een flinke dosis ervaring. Deze partij wist Mark niet te winnen maar was wel enorm leerzaam en een goede test voor het doorzettingsvermogen. Ook voor Mark dus een zeer zwaarbevochten en welverdiende zilveren medaille.

Op het laatste onderdeel van de dag, het breken, wist Sabum Martijn zijn goede prestatie van de tul ’s ochtends helaas geen vervolg te geven. Sabum Patrick daarentegen schopte het wel ver en na een ware uitputtingsslag wist hij zijn derde medaille, ditmaal een bronzen, in de wacht te slepen. Ook Mikey deed mee aan het onderdeel breken en hij wist zijn frustratie van de tul om te buigen in motivatie waardoor hij zich komend jaar Nederlands Kampioen Gyok-Pa mag noemen.

Met in totaal 21 medailles (5x goud, 8x zilver en 8x brons) kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde en leerzame dag.

Uiteraard willen we alle supporters bedanken voor de steun en aanmoediging. Ook willen we Hans bedanken dat hij zich wederom de hele dag heeft willen inzetten als scheidsrechter namens onze club. Hij debuteerde als centerrefferee bij de onderdelen springen en breken en heeft dit fantastisch gedaan. Tot slot willen we Gabrielle, Magteld en Eric bedanken voor hun inzet als coach en begeleider. Zij hebben deze rol geweldig vervuld!