Start I.T.S.-opleiding

geplaatst in: Cursussen | 0

Recentelijk is er weer een nieuwe editie van de I.T.S. (I.T.F. Taekwon-Do Sportleider) opleiding van start gegaan, georganiseerd door onze nationale bond, I.T.F. Nederland. Namens Jungshin Kwan neemt Hans deel aan deze opleiding die hem klaarstoomt tot A-I.T.S. (Assistent I.T.F. Taekwon-Do Sportleider). In dit stuk vertelt hij over zijn ervaringen tijdens het eerste opleidingsweekend.

 

“Zaterdagochtend 28 november, de wekker gaat al vroeg want om 10:00 uur start de cursus Assistent I.T.F. Taekwon-Do Sportleider in Gouda. Deze cursus, die mij klaarstoomd voor het NOC*NSF erkende diploma I.T.F. Taekwon-Do Sportleider niveau 2 (met inbegrip van LSR niveau 2), wordt gegeven door Sabum Patrick den Hoed en Sabum Martijn van de Velde. Een echte thuiswedstrijd dus deze keer en een bijkomend voordeel… om 7 uur verzamelen is gelukkig niet nodig.

Aangekomen op de opleidingslocatie, na een snelle kop koffie met banketletter, maken we met de andere deelnemers kennis d.m.v. een spel. Een mooie verzameling Taekwondoïn in graduatie varierend van 2e Gup (rode band) tot 8e Dan, een combinatie die verassend goed blijkt te werken merken we gedurende het weekend.

De eerste dag bestaat uit een goede afwisseling tussen theorie en praktijk waarbij vooral de nadruk ligt op de ‘prep’ (warming up) en spelvormen waarbij we letten op “Observeren, Analyseren en Reageren”. Tijdens de praktijksessies maar ook tijdens de theorielessen wordt duidelijk dat beide trainers de verantwoordelijkheid steeds bij de deelnemers neerleggen wat aanleiding geeft tot waardevolle en interessante discussies. Het was zeer goed om te zien dat de enorme expertise van beide Sahyuns werd gedeeld met de rest van de groep maar ook dat de mening van de andere deelnemers werd gedeeld en gerespecteerd. We sluiten de dag af met het bespreken van de onderwerpen “Reflecteren en Evalueren” toegepast op datgeen we deze middag in de praktijk hadden gedaan. Uiteraard kregen we aan het einde van de dag huiswerk mee voor de zondag: een spelvorm gebaseerd op datgeen we die dag geleerd hadden.

Ook op zondag wordt gestart om 10:00 uur met koffie, deze keer met speculaas. We beginnen ditmaal met een spel dat wordt gespeeld in meerdere vormen. De thema’s van de ochtend zijn ‘de randvoorwaarden in de voorbereiding van een spel’ en ‘differentiatie’ waarbij we werken met aanpassingen in 4 dimensies van een spelvorm (ruimte, regels, materiaal en taak). De middag staat in het teken van stretching, wat mag/kan wel en wat beter niet, en ons huiswerk. Ook hier zie je duidelijk de verschillen tussen de meer ervaren leraren en de beginnende leraren. Het onderwerp stretching wordt uitgebreid besproken en met name Sahyun James heeft veel ervaring en kennis over dit onderwerp en deelt dit met de groep. Ook binnen de uitvoering van de huiswerkopdracht zijn grote verschillen. Leuk is wel dat iedereen wel wat anders had voorbereid zodat we weer een hoop nieuwe spellen kennen. Na het ontvangen van de persoonlijke feedback van de heren Sabums op de uitvoering van de huiswerkopdracht nog een laatste stukje theorie en het bespreken van het huiswerk voor de komende weken. Om 17:15 uur zit het eerste weekend erop en kunnen de deelnemers huiswaarts.

In februari vind het tweede weekend plaats, maar tot die tijd eerst volop stage lopen en de huiswerkopdrachten maken.

Ik vind het, naast een zeer interessante en leerzame cursus, ontzettend leuk te leren van mede-Taekwondoïn en hun ervaringen te delen. Daarnaast is het goed te zien dat we steeds meer professionaliseren binnen I.T.F. Nederland waardoor ook de kinderen op een beter niveau les krijgen.”